Versgeperst, 2008

Interview Versgeperst, 6 december 2008

Versgeperst-SnekboekDe snèk is een onderdeel van de samenleving

CURAÇAO – Wanneer je op het eiland bent, kun je hem niet missen. De snèk. Het is dé ontmoetingsplaats voor veel bewoners van Curaçao. Kunstenaar Herman van Bergen, journalist Otti Thomas en dertien anderen maakten samen het Snèkbook Curaçao. “De snèk is een onderdeel van de samenleving”.

“Mensen komen in een snèk voor allerlei redenen. Na een begrafenis, voor een praatje of om een potje domino te spelen. Het is dé ontmoetingsplaats”, vertelt Otti Thomas. “We hebben het boek geschreven om de snèk eigenlijk meer waardering te geven. Er bestaan veel vooroordelen over de snèk die wij graag willen wegnemen, bijvoorbeeld dat er alleen maar prostituees komen.”

Meer vrouwen

Bij een snèk heb je juist een heel gevarieerd publiek laat Thomas weten. “Bij sommige snèks komen alleen maar oudere mannen, maar er zijn zeker plaatsen waar ook jongeren bij elkaar komen. We zien ook dat steeds meer vrouwen naar de snèk komen. Het is meer iets voor mannen om ’s avonds nog naar buiten te gaan. De vrouwen blijven over het algemeen vaker thuis bij de kinderen. Maar dit is dus aan het veranderen.”.

Ontstaan

Alles wat in het boek staat, is wat de schrijvers en kunstenaars zelf hebben ondervonden. “Het is dus geen wetenschappelijk onderzoek. Zo zijn er meerdere theorien over het ontstaan van de snèk. De een zegt dat het is ontstaan omdat Curaçaoënaars graag buitenshuis eten en ontbijten, maar de ander zegt juist dat de latinovrouwen van de Antilliaanse mannen de snèks zijn begonnen”, aldus Thomas.