Meeslepende versie van Buchi Fil ‘Geen Liefde zonder Vrijheid’

 
ROTTERDAM-Het publiek lacht bij de voorstelling Geen liefde zonder vrijheid. Ze lachen om Jörgen Raymann als dansende slavenopzichter tijdens het Seu-feest, om de lange uithalen in plat Amsterdams van de zingende schipper Kees Scholten en om de uitbundigheid van Mosa Nena, een rol van Izaline Calister. Door het contrast met de vrolijke momenten, maakt de tragiek van het verhaal des te meer indruk.

(…)

Naast het spel door de drie acteurs zijn het deze nummers en de muzikanten die de voorstelling in veertig minuten meeslepend maken en diepgang geven. Ze zorgden zelfs voor het geluid van de zee. Dankzij de percussionisten Vernon Chatlein en Roël Calister, gitarist Ed Verhoeff en de drie violisten en cellist van het Dudok Kwartet kon het publiek zonder moeite delen in het plezier tijdens de Seu en het feest van de plantagehouder.

Enthousiast werd er meegeklapt. Toeschouwers konden meedromen op de liefdevolle Curaçaose wals om vervolgens even later toch oprecht de wanhoop en het verdriet te voelen van Buchi Fil en Mosa Nena. “Hoe moet ik nu leven zonder hem, hoe moet ik door zonder zijn stem,” zong Calister.

Fragement recensie voor Amigoe, 2013