Lionel Martijn: “We hadden samen moeten rouwen”

Er is veel om over te praten. 2023 was immers het jaar van grote thema’s. De slavernijherdenking met de excuses van Koning Willem Alexander, de rehabilitatie van vrijheidsstrijder Tula, de Tweede Kamerverkiezingen. Maar het gesprek met Ocan-directeur-bestuurder Lionel Martijn gaat binnen enkele minuten over het onderwerp dat het hem nu het meeste bezighoudt, namelijk het welzijn van Caribische Nederlanders in Nederland.

“Er zijn veel mensen uit de Caribische gemeenschap die het redelijk of goed doen in Nederland, maar er is ook een groep die in de marge leeft. Ze hadden geen perspectief op de eilanden en kiezen – voorbereid of onvoorbereid – voor Nederland, hopend op een betere toekomst. Hier lopen ze dan vast. Ze worden in de steek gelaten,” vertelt Martijn op het kleine kantoor van de stichting in Den Haag.

(…)

Hoe heeft u de excuses voor het slavernijverleden ervaren?

“Ik voelde dat ik getuige was van een historisch moment waar 150 of 160 jaar op is gewacht. Maar de excuses van premier Mark Rutte op 19 december 2022 waren ook een logisch gevolg van de ontwikkelingen daarvoor. Ocan was betrokken bij de overleggen in het Catshuis, dus we wisten wat er zou komen. In het jaar daarna volgden verschillende momenten. Op 1 juli volgde de excuses van de Koning, die ook om vergiffenis vroeg. Maar ik had al tijdens mijn Tulalezing in augustus 2022 mijn vergeving uitgesproken. Ook de rehabilitatie van Tula was een belangrijk moment. Maar verder bleef het muisstil.”

Fragment interview Amigoe (december 2023)