Nationale Carrièrebeurs: ‘Ik wil mijn vleugels uitslaan’

AMSTERDAM-Een laatste aansporing of extra geruststelling. Meer is er vaak niet nodig om geïnteresseerde mensen over te halen tot een baan in het Caribisch gebied. Dat blijkt vrijdag en zaterdag op de Nationale Carrièrebeurs in Amsterdam. Caribische bedrijven en organisaties zijn dit jaar goed vertegenwoordigd in conferentiecentrum RAI.

“Het is leuk dat er zoveel Caribische organisaties zijn,” zegt Tanja Fraai van WeConnect. De stichting is al jaren een succesvolle schakel tussen Caribische jongeren in Nederland en bedrijven op de eilanden en heeft eigenlijk een vergelijkbare rol op de beurs. De mensen van het WeConnect-team lopen regelmatig even met bezoekers mee naar de juiste stand in de ‘Werken in de Caribbean’ afdeling.

(…)

Een paar ruimtes verderop volgt de 20-jarige Thomas een talkshow over wonen en werken in het Caribisch gebied. Zijn interesse heeft vooral te maken met de stage die zijn neef op Curaçao liep. Zelf heeft hij geen directe plannen. “Maar je weet maar nooit,” zegt hij. Ondertussen vraagt gespreksleider Dionne Stax wat mensen kunnen verwachten van een verhuizing naar Bonaire of Sint Maarten.

Silvana Janga, werkzaam voor de overheid van Bonaire, legt uit dat mensen flexibel moeten zijn voor een carrière op de eilanden. “Het is niet zoals in Nederland waar je alleen doet waarvoor je bent aangenomen. Door de kleinschaligheid hebben mensen vaak veel verschillende functies en werkzaamheden,” zegt ze. Ook Natasha Richardson van Sint Maarten noemt multitasken als een belangrijke karaktereigenschap voor toekomstige werknemers.

Fragment artikel Amigoe, maart 2024