Plasterk: Vertrouwen is cruciaal

Minister Ronald Plasterk (foto Suzanne Koelega)
Minister Ronald Plasterk
(foto Suzanne Koelega)

“Ik heb gezocht naar een gedetailleerde landkaart met de geografie van alle zes de eilanden. Maar die is er niet. Er zijn alleen kaarten van het hele Caribische gebied en dan zijn de eilanden kleine puntjes,” zegt de minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, terwijl hij wijst naar de landkaart van het Caribisch Gebied aan de muur van zijn werkkamer in Den Haag.

“Venezuela is het grootste buurland van het Koninkrijk, maar een willekeurige voorbijganger hier op straat zal Duitsland antwoorden als je het vraagt. Het is ook logisch dat iedereen van dag tot dag vooral bezig is met zijn eigen omgeving. In de drie andere landen van het Koninkrijk zijn ze ook niet permanent bezig met het Koninkrijk en mijn collega-ministers concentreren zich op hun eigen portefeuille. Ik heb daar geen bezwaar tegen, maar ik zie het toch als mijn taak om helder op ieders netvlies te krijgen, dat het Koninkrijk uit vier landen bestaat.”

Werkbezoek

Minister Plasterk staat op het punt om ook zijn eigen netvlies te verrijken met indrukken van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Aanstaande zaterdag komt hij aan voor een bezoek van zeven dagen, waarbij hij gemiddeld een etmaal zal doorbrengen op elk van de zes eilanden, te beginnen op Aruba.

Interview met minister Ronald Plasterk voor Amigoe, 2013