752 Curaçaose schoenen in Den Haag

Walk2gether - Frouwkje Smit
Frouwkje Smit – Walk2gether

Voor de meeste voorbijgangers is het meest bijzondere aan deze zondag dat de zon schijnt en dat er honderden oude schoenen liggen in een rij vanaf de ingang van het Binnenhof langs de Hofvijfer, bijna tot aan het torentje van toekomstig premier Mark Rutte. Een grote groep vrijwilligers van het Walking2gether project legt bereidwillig uit dat de Nederlandse Antillen vandaag officieel niet meer bestaan en dat de schoenen de relaties binnen het Koninkrijk symboliseren.

Kunstenares Frouwkje Smit vormde gisteren 376 nieuwe paren van 752 oude schoenen en slippers, die ze op de stranden van Curaçao vond. Ze staan symbool voor de band tussen de culturen binnen het Koninkrijk, ontstaan gedurende de 376 jaar dat de landen verbonden zijn. Op 22 januari, tijdens de laatste verkiezingen, stond het schoeisel op de Emmabrug en raakten voorbijgangers met elkaar aan de praat.

In Den Haag gebeurt hetzelfde, zegt Smit. “Voor mijn gevoel gaat het goed. Ik merk dat veel mensen niet weten dat het een historische dag is. Een enkeling denkt dat het iets te maken heeft met de derde wereld. Dus het geeft stof tot nadenken en tot actie. De mensen zijn hier directer dan in Curaçao, dus ze stappen op ons af om te vragen waar het over gaat.’’

Artikel Amigoe, 2010